8 mei: Nieuwe versie van Aquo-kit online

Donderdag 8 mei is een nieuwe versie van Aquo-kit online gezet. Hierin is onder meer de toetsing Chemie uitgebreid met een PFAS-toets en wordt bij de toetsing Zwemwater nu rekening gehouden met een flexibel badseizoen. 

Wat is er precies veranderd in, en toegevoegd aan deze nieuwe versie van de Aquo-kit?

  • De toetsing Chemie is uitgebreid met een PFAS-toets onder het normkader ‘concept’. Vanaf nu is PFAS als PEQ (PFOA(perfluoroctaanzuur)-equivalenten) te toetsen!

    Deze toets is aangemaakt op verzoek van Rijkswaterstaat. De toets is gebaseerd op de werkwijze voor de toetsing van PFAS in drinkwatermonsters (https://www.rivm.nl/publicaties/werkwijze-toetsing-pfas-in-drinkwatermonsters). 

    De gebruikte RPF-factoren vind je ook op de website van het RIVM (https://www.rivm.nl/pfas/rpf).  

  • Voorafgaand aan toetsingen wordt nu de Saliniteit automatisch berekend uit meetwaarden van Geleidendheid en Temperatuur.
  • In de toets Zwemwater wordt nu rekening gehouden met een flexibel badseizoen.

    Door een wijziging in wet- en regelgeving mogen waterbeheerders tegenwoordig zelf de lengte van het badseizoen bepalen. Voorheen was dit standaard van 1 mei t/m 30 september.

  • De toetsing Doorzicht is aangepast. De meetwaarde wordt nu vervangen door de grenswaarde van de normklassen 'goed/matig' bij het relevante KRW-watertype, tenzij de meetwaarde zelf groter is.

    Tot maart 2025 werd de meetwaarde vervangen door de ondergrenswaarde van de normklasse 'goed' of de normklassegrens van de klassen 'zeer goed/goed' bij het relevante KRW-watertype, tenzij de meetwaarde zelf groter is.

  • De toetsing Biologie is geoptimaliseerd.
  • De import van duplicaten van meetwaarden is gewijzigd.

    Voorheen werd 1 van de meetwaarden geïmporteerd, in deze versie geen van de duplicaten meer. Dit geeft duidelijkheid over de import.

  • Je kunt nu altijd zien met welk account je bent ingelogd. Dat is handig als je gebruik maakt van meerdere accounts.

De details en overige wijzigingen kun je nalezen in versie 4.5 van het versiedocument en specificatiedocument van Aquo-kit. Je vindt deze documenten op Aquo-kit | Het Waterkwaliteitsportaal.